Lehetséges-e, és hogyan több helység fűtése kandallóval?

    Zárt tűzterű kandallók gravitációs és ventillációs légfűtésének köszönhetően, az egybenyitott helységek tereiben egyenletesen oszlik el a termelt hőmennyiség. Ezen kívül lehetőség kínálkozik a kandalló mögötti, feletti helységek közvetlenül történő fűtésére úgy, hogy a konvekciós burkolatra meleglevegő elvezető cső köthető melyekre rácsokat helyezünk el, (célszerű szabályozható, lamellás rácsokat választani), ahol a meleg levegő beáramlik a fűtendő helységbe.
    Ha szerelt függőkéményt készítünk kandallónk számára, a kandalló feletti helységben egyszerű hőcserélő kialakításával, igen jó hatásfokú fűtőberendezés készíthető. A szigeteletlen, rozsdamentes, acél füstcső köré egy, a belső palástján szigetelt dobozt készítünk, amleybe alul egy szabályozható, felül egy fix diffúzorrácsot helyezünk el. Fatüzelés esetén az égéstermék kimenő hőmérséklete 300-500 °C, így a kémény felületéről nagy mennyiségű hő nyerhető anélkül, hogy a füst "túlhűlne" és áramlása lelassulna.
    Távolabbi helységek légfűtése is megoldható, de ide már, kis teljesítményű, lehetőleg szabályozható, hőre bekapcsolódó ventillátor, és megfelelően illesztett befúvórendszer kiépítése szükséges.
    Mediterrán országokban elterjedt a központi fűtés rákapcsolása a kandallóra. Itt a zárt tűztér nem légfűtést valósít meg, hanem egy öntöttvas kazán, amely vagy egy külön-, vagy a már meglévő vízkörre csatlakozik. Itt a hőleadás kétféle módon történik: a tűztér ajtaján keresztül, mint sugárzó hő, illetve a vízkörön, a radiátorokon keresztül.


    Bővebb felvilágosításért hívja szakembereinket!