Milyen kandallót válasszunk a lakásba?

    Mindenek előtt el kell döntenünk, hogy számunkra a fa égésének illata, látványa, az ezzel járó "kellemes" kellemetlenségek (favágás, fahordás, hamuzás), vagy a kényeleme a fontosabb.
    Utóbbi esetben válasszunk gázüzemű kandallót, ahol egy öntöttvas tűztérben elhelyezett, termosztát vezérlésű gázkészülék helyettesíti a fa égését. A tökéletes illúzióról a gázégők felett elhelyezett kerámiából készített mű fahasábok gondoskodnak. A lángok játéka valódinak tűnik, és az átizzó fahasábok még egy hozzáértőt is elkápráztatnak.
    Fatüzelésű kandalló választása esetén figyelembe kell vennünk, hogy kizárólag fűtésre, csak látványosságként, vagy mindkét funkciójáért építettünk kandallót. Ha csak a tűz romantikáját szeretnénk élvezni, válasszunk nyitott tűzterű kandallót. Itt azonban figyelembe kell vennünk az ilyen tűzterek minden egyéb tulajdonságát is, mint a nagy kémény igényét, a rossz fűtési hatásfokot, az esetleges visszaáramlások okozta kellemetlenségeket és a folyamatos felügyelet igényét. Mindezeket összevetve nyitott tűzterű kandallót olyan helyre ajánlunk, ahol a kandalló elhelyezésére szolgáló helység teljesen különálló, vagy elzárható az egyéb lakóhelységektől, padlózata lehetőleg éghetetlen anyagból készült és jól szellőztethető.
    Ha nem akarunk lemondani a fatüzelés hangulatáról, de egy biztonságos, jó hatásfokú, mégis látványos és valódi hangulatot árasztó kandallót szeretnénk, zárt tűzterű kandallót ajánlhatunk.
    A modern tűzterek nagy része már rendelhető ún. liftes változatban, amelyek előnyösen ötvözik mind a zárt, mind a nyílt tűzterek pozitív tulajdonságait, optimális kompromisszumot kínálva mind a biztonság, mind az esztétikum terén.

Mindezeket a fűtési módozatokat még bővíthetjük ha vízfűtéses tűzteret választunk mely egyben hordozza a kandalló és a központi fűtéses kazán közös tulajdonságait.