Milyen legyen a kémény kialakítása?

    Épített kémény esetén, amely a kandalló szintjéről, vagy az alsóbb szintekről indul, a kandallóval ellentétes oldalra helyezett, tisztítónyílás kialakítása szükséges.
Ennél a kémény kialakításánál fontos, hogy a kéménypillér ne azon az oldalon ugorjon ki a fal síkjából, ahova a kandalló kerül! Erre azért van szükség, mert ellenkező esetben, a kandalló a kéménypillér kiugrásával megnövelt mértékben ugrik ki a fal síkjából, ami sem esztétikai, sem praktikus okokból nem megfelelő.
    A kéménybekötés helye a padló szintjétől kb. 1,80-2,00 m-re kerül kivésésre, amit szakembereink a beépítéskor elvégeznek.
Előregyártott, és szerelt kémények alkalmazásakor ugyanúgy ügyelni kell a pillér kiugrására, és a tisztítónyílás elhelyezésére, mint az épített kéményeknél.
    A kéménybekötéshez fatüzelés esetén 45°-s bekötőidom elhelyezése szükséges 1,80-2,00 m-en, míg gáztüzelés esetén 90°-os bekötőidom és kondenzvíz gyűjtő kialakítása az előírás.
    Ha a kéménypillér kiugrását nem lehet elkerülni a fal azon az oldalán, ahová a kandalló kerül, célszerű ún. függőkéményt építeni, amely a kandalló feletti födémről indul. Épített kémény esetén szükséges lehet a födém megerősítése, hogy el tudja viselni a kémény 350-400 kg/m többletterhelését. Szerelt függőkémény, kis tömege miatt, bármilyen födémre terhelhető, sőt olyan kéményeken is alkalmazható, ahol a kandalló felett nincs födém, így a kémény közvetlenül a kandallóra terhelődik.
    Függő kémény esetén a tisztító nyílást és a koromzsák ajtót maga a tűztér ajtaja helyettesíti.