Hogy működik a kandalló?

    

Zárt tűzterekkel szerelt kandalló hőleadási hatásfoka, tűztértől, és kialakítástól függően 60-75 %, a fennmaradó 40-25 %-nyi hő a kéményen keresztül a szabadba távozik.
A hasznos hőmennyiség leadása kétféle módon történik:

  • Sugárzó hőleadásként, amely közvetlenül a tűztér üvegfelületéről történik. Így az összes, termelt hő 30-40%-a kerül a környezetbe.
  • Konvekciós légfűtésként, ahol a hasznosítható hőmennyiség 70-60%-a kerül leadásra. Mely lehet gravitáció és ventillációs.

Ez oly módon történik, hogy a légtér (lakás) hideg levegője, amely nehezebb fajsújából adódóan a padlószinten helyezkedik el, beáramlik a kandalló alján kiképzett nyílásokon. A tűztér dupla fala közé és a kéménybekötéshez használt, rozsdamentes acélból készült füstcső nagy hőleadó felületeket képeznek, ahol a hideg levegő felhevül. A meleg levegő fajsúlya csökken, így elkezd felfelé áramolni, és a kandalló tetején (oldalán, szemben) elhelyezett diffúzorrácsokon kiáramlik a fűtendő térbe. Itt eljut a kandallótól távolabb eső, egybenyitott terekbe, ahol leadja hőjét, lehűl, lekerül a padlószintre, majd újra kezdődik az áramlás.
    Ezt az áramlást az hajtja, hogy az alul belépő levegő hőmérséklete 15-20°C, a lakás hőmérsékletétől függően, míg a felül kilépő levegő hőmérséklete 80-150 °C, a tűz intenzitásától függően. Az így kialakult 60-165 °C hőmérséklet olyan gravitációs áramlást hoz létre, amely 15-20 perc alatt melegebbre cseréli az egész légtér levegőjét.

Ezt a hatásfokot jelentősen növelhetjük a tűztérbe épített ventillátorral mely óránként 360-800 lm3 levegőt képes megfordítani.
    Nyitott tűzterű kandallóknál a hasznosítható hőmennyiség nagysága 5-12 %, a fennmaradó 88-95 %, a nagy kéményigény miatt a szabadba távozik, veszteségként.
    Hőleadás csak a lángfrontról történik sugárzó hő formájában, ezért csak a kandalló közvetlen környezetében érvényesül némi fűtőhatás.
    Ha nyitott tűzterű kandallóval mégis szeretnénk fűteni, akkor lehetőség van ún. hővisszanyerő hátfal beépítésére, amely segítségével 26-28 % fűtési hatásfok is elérhető. Ez egy olyan duplafalú, belül bordázott kazánlemezből készült doboz, amelynek belső felülete bordázott.
    Ez a szerkezet a nyitott tűztér hátfalába kerül elhelyezésre, úgy, hogy egyik oldalát, egy öntöttvas tűztérhátlapot a tűz közvetlenül melegíti. A hideg levegő, amely egy külső bevezető nyílásból is érkezhet, a hővisszanyerő hátfal alján bekerül a dobozba. Az itt elhelyezett bordákon felhevül, és a felül található csöveken keresztül kikerül a lakótérbe, ahol leadva hőjét újra kezdi az áramlást.