Cserépkályha vagy kandalló?

Sokan felteszik maguknak ezt a kérdést.
Néhány tény a hezitálóknak:

  • A legjobb cserépkályha fűtési hatásfoka kb. 50-60%, míg a jóminőségű tűztérbetétekkel készült kandallóké 70-85%. A vízfűtéses tűzterekkel rendelkező kandallóké ettől még magasabb.
  • A cserépkályha nagy tömege sokáig tartja a melegét és még órákkal a tűz kialvása után is sugározza a hőt. (igaz, ugyanennyivel hosszabb ideig tart míg felmelegszik, miközben a kandalló légfűtésének köszönhetően már rég befűtötte a teret!)
  • A cserép és a tömítő anyag eltérő hőtágulásából adódóan a cserépkályhát nem megfelelő használat esetén kb. 10 évenként újra kell rakni, mivel a keletkezett repedéseken az égéstermék akadálytalanul a lakótérbe áramolhat.
  • A cserépkályha sugárzó hőleadása miatt a távolabbi, egybenyitott helységek sem fűthetők be, míg a kandalló esetében a konvekciós légfűtés ezekben is egyenletes hőeloszlást biztosít.
  • A cserépkályha ajtaja általában zárt, vagy igen kis felülettel rendelkezik, míg a kandallónál nagyméretű kerámia üvegből készített ajtón keresztül élvezhetjük a lángok játékát.

    Mindezt összevetve azoknak ajánljuk cserépkályha építését, akik főleg fűtésre akarják használni. A fűtési idény elején begyújtják és folyamatos tüzelés mellett, az idény végéig használják. Így megakadályozhatják a hőtágulásból eredő repedések kialakulását és a hosszú felfűtési idő miatti "hőtehetetlenséget" is kiküszöbölhetik.
    Akik látványos, jó hatásfokú, gyors hőleadóképességű fűtőberendezést szeretnének, azoknak kandalló építését javasoljuk.

    Ha nem tudunk lemondani a cserépkályha esztétikai megjelenéséről, és egy kandalló tulajdonságait várjuk el tőle, akkor ideális megoldás a cserépkandalló. Ez olyan zárt tűzterű kandalló, ahol a külső cserép burkolat csak díszítésként szolgál.