Milyen a jó tűzifa?

    A jó tűzifa száraz, max. 20% nedvességtartalmú keményfa. Magas gyantatartalmú fák, pl. gyümölcsfák, fenyő, nem alkalmasak kandallóban történő tüzelésre. A legideálisabb az ún. "lábon száradt" keményfa, ahol a fa felélte saját nedvességtartalmát, így az már tökéletesen száraz. A szárítást mi magunk is végezhetjük. Ehhez egy a szabadba lévő fedett hely (pl. féltető) szükséges, amit a levegő szabadon átjárhat, vigyázva arra, hogy nedvesség közvetlenül ne érhesse. A száradáshoz szükség idő, ideális esetben 1,5 év.
    A fa víz-, és gyantatartalma jelentősen befolyásolja a kandalló füstölését és hőleadását. A tűztér belső felületére és üvegajtajára ráégett gyanta csak igen nehezen távolítható el, ezért pl. fenyőfát csak gyújtósnak használjunk.