A PELLET FŰTÉS

……………………………………………………………………………………………………………………………

MI A PELLET?

A pelletálás egy régóta ismert eljárás, melynek során az alapanyagot kötőanyag hozzáadása nélkül, nagy nyomáson kis rudakká préselik. A tömörítési eljárás előnye, hogy tiszta, jól kezelhető, csomagolható és gazdaságosan szállítható anyagot eredményez. Szinte minden anyagot lehet pelletálni, amely apró méretűre darálható, illetve szemcseszerkezete és nedvességtartalma megfelelő.

PELLET
Fa pellet

Energiafű pellet

Fűtőérték (MJ/kg):
18,5
16,5
Fűtőérték (kWh/kg):
4,9
4,8
Hamutartalom (%):
0,5-1
7,5-11

Energiahordozóként világszerte leginkább a fafeldolgozó iparban keletkező gyaluforgács és fűrészpor hulladékot hasznosítják pelletálás révén. A fa pellet nagy fűtőértékű, könnyen tárolható és szállítható, tiszta tüzelőanyag, mely a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest jóval kedvezőbb árú is.

Hazánkban a fa mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a mezőgazdaságban nagy mennyiségben keletkező egyéb szerves hulladékok, valamint a direkt “zöld energia” előállítása céljából termesztett növények.

A PELLET A MA ELÉRHETŐ “LEGZÖLDEBB” ENERGIA!

A PELLETTEL TÖRTÉNŐ FŰTÉS ELŐNYEI:

– Folyamatos automata üzemmód

– Tökéletes égés

– Magas hatásfok (95%)

– Szobatermosztáttal vezérelhető

– Felügyeletet nem igényel

– Gazdaságos

– Használati meleg víz előállítására is alkalmas (indirekt tartállyal)

– A Celsius típusú vegyes tüzelésű kazánok átalakíthatók pellet égetésére is

– A drága olaj vagy földgáz üzemű készülékek kiváltására alkalmas – a folyamatos automata üzemmód miatt.

További előnyök:

– Ökonomikus

Átlagosan 2 kg fahulladékból előállított pellettel lehet 1 m3 földgázt kiváltani.

– Környezetbarát

A füstgázok nem csak a széntüzeléshez viszonyítva bizonyultak rendkívül környezetbarátnak, de még a hagyományos fatüzelésű kazánokhoz képest is alacsony a káros anyag kibocsátás (CO < 200 mg/m3).

– Hulladék-hasznosítás pellet égővel

A forradalmian új égőfej bármilyen biomassza alapanyagból (fa, energiafű, kukorica-csutka, stb.) készült pellettel való fűtésre kiválóan alkalmas. Ezeket az anyagokat hatékonyan hasznosítva a többi tüzelési eljárásnál lényegesen gazdaságosabb megoldáshoz jutunk.

TERVEZÉSI SEGÉDLET: Miből áll egy pellet tüzelésű rendszer?

a.) pellet kazán:

Különbözik a hagyományos fa tüzelésű kazántól, ugyanis a hőátadó felülete a többszöröse, továbbá a kilépő füst hőmérséklete állandó 120 °C környékén ingadozik folyamatosan, ezért a kazán működése a kilépő füst hőmérséklet szempontjából is lineáris.

MÉRET:
60 cm x 60 cm magasság:
160 cm 50 kW-ig, füstcső F =15 cm
140 cm x 60 cm magasság:
195 cm 100 kW-ig, füstcső F =18 cm

b.) pellet égő, vezérlés

A legkönnyebb úgy elképzelni, mint egy hagyományos gázégőt, azzal a különbséggel, hogy a fűtőanyag folyékony fa, azaz pellet. A pellet égő vezérlése teljesen egyedi. A vezérlés legfontosabb érzékelője a hőmérséklet-érzékelő. A hőmérsékletet egy merülő hüvelyen keresztül érzékeljük, és ehhez szabályozzuk a láng nagyságát. Ez azt jelenti, hogy ha a felhasználó által beállított értékhez közelít a kazánban lévő meleg víz hőmérséklete, a vezérlés automatikusan csökkenti a pellet adagolását, több lépcsőben – így kizárva a túlmelegedést. Ha túlmelegedne a rendszer, akkor az azt jelentené, hogy több hő képződik, mint amennyit felhasználunk, tehát elpazaroljuk a hőt. A már meglévő vagy új meleg vizes fűtési rendszerekkel a következőképpen vezérelhető a pellet égő. Minden fűtési körben manapság van keringtető szivattyú. Nincs is más dolgunk, mint a szoba termosztátot összekötni a szivattyúval, így a termosztát akkor kapcsolja be a szivattyút, ha meleg vízre van szüksége a lakás felfűtéséhez. Amennyiben a kazánban a meleg víz fogyni kezd, úgy a pellet égő vezérlése automatikusan bekapcsolja az égőt és előállítja a szükséges hőt.

A pellet égő főbb műszaki jellemzői:

Teljesen automata duál mikroprocesszoros vezérlésű, LCD-kijelző segítségével tájékozódhatunk az égő működési paramétereiről, üzem közben. Automatikus hamu- és salakkihordóval felszerelt, érzéketlenség a fa pellet minőségére vonatkozóan. A berendezés alkalmas fa- és mezőgazdasági hulladék pellet, illetve az F6 és F8 mm-es pellet elégetésére.

Pellet égő műszaki adatai:

Típusok:
Pellet 5-50
Pellet 50-100
Teljesítmény (kW):
5-50
50-100
Súly (kg):
32
38
Füstcsőátmérő (mm):
180
220
Fő méretek (mm):
– magasság:
750
800
– szélesség:
550
600
– hosszúság:
520
550
Energiaforrás:
230 V / 8 A
230 V / 8 A

c.) pellet tartály

A pellet tartályra azért van szükség, mert sokkal kényelmesebb 1-2-3 hetente feltölteni, mint óránként vagy naponta. A pellet tartály lehet egyedi, vagy az általunk ajánlott 1 m3 nagyságú, ami 2-4 hétig biztosítja a tüzelőanyagot a kazán számára. Méret: 100 cm x 100 cm magasság: 160 cm. A komplett rendszer (kazán, 1m3-es pellet tartály, pellet égő és vezérlés) helyigénye: 5 m2.